In de winterfase, waarbij je hormoonlevels laag zijn, is je lichaam fysiologisch gezien het beste in staat om intensief te trainen. Veel vrouwen kunnen juist in deze fase pieken in hun hartslag tijdens een HIIT-blok of sprintjes. Je HRV (Heart Rate Variability) en je herstelvermogen zijn in deze fase hoog, waardoor je veel uit je workout kunt halen en snel zult herstellen. Ook heb je in deze fase goede spieropbouw, dus focus op kracht komt je ten goede. De verhouding van de hormonen voorafgaand aan de eisprong heeft veranderingen op spierniveau tot gevolg die resulteren in een hogere maximale kracht en een snellere spiergroei en -herstel.
Soms kunnen klachten die aan de menstruatie gelinkt zijn, ervoor zorgen dat het lastiger wordt om alles uit een workout te halen. Hevig bloedverlies, hoofdpijn of buikkrampen maken het lastiger om heel hard te trainen. Dat is oké! Rustig trainen is óók gezond bewegen. Als je menstruatieklachten hebt, heb je pijndemping nodig en een positief gevoel. Juist sporten kan je dit geven. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, waardoor je je prettiger en energieker voelt. Een workout kan je hiermee juist helpen bij het omgaan met de pijn en je een positief gevoel geven. Nummer 1 advies van huisartsen bij menstruatiepijn is: bewegen!
De motivatie om te sporten kan door een negatieve stemming gecombineerd met een lager energieniveau in deze fase lager zijn. Dit kan bepalend zijn voor de beslissing om wel of niet te komen sporten. Sporten zal je juist energie geven en een positief effect heeft op je stemming! Vaak merken members eenmaal aanwezig dat ze toch goed kunnen meekomen in de workout, er van kunnen genieten en dat sporten juist precies is wat ze nodig hebben.