Voel je je goed? Start een week na de bevalling met een voorzichtige eerste wandeling van zo’n vijf minuten. Maak kleine passen, dan heb je minder last van trekkrachten op de bekkenbodem. Als dit goed voelt en geen pijn of ongemak oplevert, kun je het verlengen naar tien minuten en zo rustig opbouwen.
Tot minimaal twaalf weken na de bevalling train je alleen low-impact, dus zonder zweefmoment. Dat betekent dat er altijd één voet op de grond staat en er niet gerend of gesprongen wordt. Dit omdat de bekkenbodem en de buikspieren nog moeten herstellen en de klappen van high-impact training nog niet goed kunnen opvangen.
In de low-impact fase kun je heel goed powerwalken, oftewel in een stevig tempo wandelen. Zo gaat je hartslag omhoog, maar belast je je bekkenbodem niet teveel. In de eerste drie maanden na de bevalling moet je bekkenbodem nog herstellen, vandaar dat je dan beter low-impact oefeningen kunt doen. Begin je te vroeg met springen en rennen, dan loop je het risico dat de bekkenbodem niet goed herstelt, waardoor (blijvende) klachten zoals bijvoorbeeld incontinentie kan optreden.
Ook als je geen klachten hebt na de bevalling, is het belangrijk om tot minimaal twaalf weken erna geen high impact te doen. Zo voorkom je het risico om op latere leeftijd alsnog klachten te ontwikkelen. Na die tijd kun je weer rustig gaan beginnen met hardlopen. Het liefst aan de hand van een opbouwschema en mits er geen bekken(bodem)klachten zijn (zoals pijnklachten of urineverlies).