Het kwartje dat begint te vallen, begint een munt van een zwaarder kaliber te worden. Ineens zien we het: vruchtbaar worden, vruchtbaar zijn & je vruchtbare periode afsluiten - het is allemaal één. We spieken op het verfrommelde A4-tje met vragen en doen nog een poging.
Meegenomen dat overgangsklachten niet zouden bestaan, hoe kunnen we dan kijken naar de uitdagingen die vrouwen rondom deze fase ervaren, fysiek en mentaal? Het is toch niet voor niks zo’n groot thema…
Catherine glimlacht schalks en haar ogen lichten wederom op. Het is aanstekelijk met hoeveel vuur zij haar kennis wil delen en dit onderwerp bij de lurven grijpt. “De meeste vrouwen hebben tijdens hun leven in meer of mindere mate te maken met hormonale disbalans. Het wordt vaak echter niet herkend. Burn-out, depressie, oververmoeidheid en stress worden vaak als aandoening aangewezen. Gebrek aan kennis is hier vaak de oorzaak van. De bewustwording die nu écht bestaansrecht mag krijgen is het besef bij vrouwen dat veranderende hormonen gedurende je gehele leven kunnen leiden tot klachten. Inmiddels zijn dit er al meer dan 100 verschillende, dus grote kans dat je hier een keer mee te maken krijgt. Het goede nieuws is dat je niet met klachten hoeft door te lopen. Hier is heel goed iets aan te doen!”
Doe je dit wel, dan kies je volgens Catherine toch echt zelf voor de moeilijke weg. “Natuurlijk heeft de ene vrouw meer last dan de andere. Vervelend is het, maar vóóral op te lossen.” Wanneer je als vrouw bij ‘hormoonaal systeem’ enkel aan de invloed op het geslachtsorgaan denkt, benadrukt Catherine, dan doe je jezelf tekort. “Een hormonale disbalans heeft invloed op je gehele hormonale systeem en daar vallen ook je stresshormonen onder, je bloedsuikerspiegel hormonen, je schildklierhormonen, je spijsverteringshormonen… Daarom zie je vaak ook zo’n grote diversiteit aan klachten.“
De conclusie dat veel vrouwen onbedoeld en onbewust kennis missen op dit gebied, vinden we zorgwekkend. “De belangrijkste boodschap is dat het om een systeem gaat dat veel groter is dan je in eerste instantie zou denken en dat aan de meeste klachten, welke veroorzaakt worden door een hormonale disbalans, goed iets te doen is.”