1. TOPPRESTATIES ZIJN CYCLISCH
“Vaak horen we kreten als: geef altijd 110%! Of: wees altijd de beste versie van jezelf.” Tijdens haar blessure voelt ze hierdoor druk om snel weer 'de oude' te zijn. Het gevolg: ze werkt zichzelf over de kop en krijgt steeds meer pijn. “Inmiddels weet ik: een topprestatie is cyclisch.” Momenten van consistent goed genoeg zijn, topprestaties leveren en rust & herstel wisselen elkaar over het jaar af. “Alleen zo blijf je vol energie in staat te presteren.”
2. MOEILIJKE EMOTIES MOGEN ER ZIJN
Het zit in onze gebruiken om lastige emoties snel op te willen lossen: bij woede vinden we dat we moeten kalmeren, en bij verdriet direct getroost worden. Nog vaker stoppen we emoties weg en gaan we door. “Dit jaar leer ik dat ze er ook gewoon mogen zijn. Niet alles is een wijze les en niet elke nare gebeurtenis maakt je sterker. “Soms baal ik gewoon enorm en dat is oké. Doordat ik nu ruimte weet te geven aan moeilijke emoties, leer ik dieper voelen. En dat geldt zowel voor dat verdriet en die woede, als voor ongegeneerd ontzettend blij en gelukkig zijn.”
3. KIES ÉCHT VOOR JE DROMEN
Wanneer Tasa aan het eind van het jaar wordt uitgenodigd om op Papendal te trainen, is mijn eerste reactie: maar dat kán helemaal niet. Het verre reizen (bijna 200km per dag), minder tijd met haar dochter en daarnaast nog de hoge kosten. “Dat gaat mij nooit lukken...” Nadat de eerste spanning wegebt, begint ze te visualiseren hoe een leven eruit zou zien waarin dit wél zou lukken. Ineens is het daar: het inzicht dat oplossing biedt. “Gaat het lastig worden? Absoluut. Alleen resulteert half doorpakken over twee jaar ook halve resultaten. Nu ik op Papendal ben, voel ik aan alles: dit was de goede keuze. Half kiezen is vaak pijnlijker dan écht kiezen.”